Salam Takziah buat keluarga Mangsa Kebakaran HSA

Saya ingin mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa kebakaran HSA semalam. Semoga diberi ketabahan dan kesabaran mengharungi ujian ini buat semua mangsa dan ahli keluarga yang terlibat. Berat memandang, lagi berat bahu yang memikulnya.


Ajoilicious #3: reaksi aku tentang masalah Kaki buli di Sekolah


Hukuman gantung sekolah 1 tahun?

Pada pendapat aku la kan, better budak ni diberi peluang disebab diorang ni masih muda mudi lagi. Kadang-kadang, kesilapan tu harus dibetulkan, bukan dihukum. Jika berat sangat kesalahannya, barulah hukuman berat. Diorang ni nak tunjuk hebat jer. bila ramai-ramai nampak hebat. Tapi bila sorang-sorang, pengecut, pemalu etc macam semua orang gak..ok bye :)

Pengaruh komik dalam kamus hidup aku

Setiap orang mempunyai pengaruh komik sendiri dalam hidup diorang. Apa yang dibaca akan mempengaruhi Sama jugak dengan aku.

Setiap generasi mempunyai minat komik masing-masing. Dan perubahan generasi ini membuatkan sesuatu komik itu masih releven dengan perkembangan semasa. Dahulu, komik ujang amat popular dan laris. Namun sekarang ianya telah terkubur.

Untuk entri ini, aku nak cerita antara komik-komik yang mempengaruhi hidup aku dan sekarang mempengaruhi sedikit sebanyak lukisan aku sendiri.

Aku start baca komik atau majalah kartun pada masa sekolah rendah lagi. Pada masa tu, komik ujang baru jer diperkenalkan. Dan abang aku selalu beli komik ujang tersebut. Secara tak langsung, aku membaca majalah ujang. Boleh dikirakan setiap keluaran memang tak miss.Kandungan Majalah ujang masa tu memang fresh dan best untuk dibaca. Tak sama dengan majalah gila-gila.

Selepas itu, komik dari Hong Kong pulak. Pada masa itu, komik Alam Perwira memang aku baca. Ini bermula abang aku yang no 2 yang bawa balik komik tu. Dari situ aku start terpengaruh komik tu. Dan akhirnya aku pulak terpaksa mengumpul komik tersebut.

Antara komik yang pernah aku kumpul adalah Alam Perwira (sampai tamat ), Komik anak-anak wira (sampai tamat), Pendekar laut generasi ke 3 ( generasi sebelumnya aku dapat baca setelah tamat gen 3), Komik dewata raya ( sama isu 100 lebih tapi tak complete. Ada episod yang miss tapi dapat baca balik semua episod sampai kemunculan victor. Pastu dah tak baca sebab jalan cerita tak best), komik wira golok ( komik ni aku kumpul sampai no berapa aku tak ingat, yang aku ingat masa tu, watak 'siapa' mncul. Komik ni best dan sampai sekarang aku nak sangat baca komik ini sampai habis), Wira-wira keinderaan ( tak abis kumpul ), Lagenda tok pedang ( tak habis kumpul), Petir tunggal, Juara wira, hikayat maharaja qin.

Semua komik ini telah dibuang oleh emak aku. Lepas pindah rumah baru, memang tak ada lagi komik-komik ni. Mengesal tak sudah..haha.

Pasa form 1 hingga form 3, kegilaan pulak pada komik dragon ball. Masa tu, cerita masa fliza atau cell keluar. So aku tak berapa minat sangat. Ada jugak kawan aku yang beli. Baca koleksi diorang sahaja.

Itu sahaja yang aku ingat. Selepas aku masuk sekolah Teknik, aku dah stop kumpul disebabkan aku duduk asrama. Tak dan nak kumpul keluaran setiap minggu. Masa ni aku kumpul majalah muzik ROTTW sampai aku masuk Universiti.

Dan pada tahun ini, aku jumpa komuniti yang mempunyai minat komik hong Kong ini kat facebook. Itu membangkitkan kembali nostalgia. Dalam masa yang sama, ada pula koleksi komik yang di scan. So bermulalah operasi mencari dan mendownload cerita komik hong kong tersebut.

Dan sekarang, aku bercita-cita pulak untuk membuat komik aku sendiri. Insyaallah semoga aku dapat mencapai impian aku.

Komik kisah pendekar



Salah satu idea awal aku adalah membuat komik mengenai pendekar melayu zaman dahulu. Ya lah kan, darah yang mengalir dalam badan aku ni kan darah Melayu. Darah pendekar katakan.. Tapi aku sedar nak buat komik mengenai pendekar ni bukan mudah. Perlu ada kajian mengenai jalan cerita, watak dan sebagainya. 

Dari segi bahasa pun dah lain. Kena gunakan bahasa dahulu kala dan pandai bermain dengan bahasa. Bab ni memang susah lah kalau tiada pengalaman nak buat, aku rasa mesti jalan cerita hambar. 

Cuba tengok filem Puteri Gunung Ledang. Bagaimana diaorang bermain dengan bahasa. Memang seronok menonton. Bagi aku, jika ada orang yang buat komik zaman dahulu, aku mengharapkan gaya bahasa klasik yang indah dan puitis sebab itu akan membangkitkan feel bila baca.

Apa pun, kena kreatifkan diri untuk pastikan apa yang dihasilkan boleh diterima pakai oleh sasaran pembaca. Tak guna kalau buat komik tapi tak ada orang baca. So, buat masa ini, aku belum ada minat lagi nak buat cerita pendekar..huhuhu..

Ajoilicious #02 : Pelukan orang tersayang

Wanita berasa selamat
di dalam pelukan
orang yang dia sayang.......

Bilakah kali terakhir
anda berada di dalam pelukan orang yang 
anda sayangi?

Ajoilicious #01: Bila dah bosan..

Satu ketika, bila aku bosan, aku akan melukis aksi. Ambil pen buat inking dan warnakan guna photoshop. Kemudian simpan untuk koleksi atau post kat blog ini.. Dapatlah buat satu post kat blog ni kan...Haha..!!!


Pastu..main tukar-tukar background....


Ada apa dengan Ajoilicious?

Yeah..Maafkanlah diri hamba ini kerana tidak update blog ini. Ya ampun. Sebenarnya aku sibuk bercuti dan melakukan kerja-kerja lain. Apa pun, ia tidak mengganggu minat aku dengan dunia komik ni.

Untuk post ini aku hendak cerita mengenai projek aku setiap minggu untuk blog ini. Ada apa dengan ajoilicious ini?

Ajoilicious merupakan projek kartun setiap minggu kepada pengikut blog ini ( Cewah, ada pengikut ker) dimana aku akan berkongsi apa sahaja yang terlintas dalam minda aku, isu semasa, sakartis dan lain-lain lagi. Yang penting ia tidak mengganggu gugat ketenteram dan sensitiviti orang ramai.

Sebenarnya projek ini adalah serampang dua mata. Sambil aku bekarya, aku boleh menajamkan bakat aku dalam melukis. Aku tidak tentukan lagi, setiap hari apa ia akan dimuat naik di blog ini. Tapi apa pun aku perlu berusaha untuk jadikan projek aku ini berjaya. Perjalanan aku dalam dunia komik masih jauh lagi. Jumpa lagi untuk post yang lain..Adios!!!