Aku masih belajar mewarna komik,practice make perfect, Chaiyok!


Pada post ni aku cuma nak kongsi sahaja. Ini merupakan sebahagian daripada latihan yang aku buat untuk memahirkan lagi mewarna kartun komik aku menggunakan adobe photoshop.

Ini gambar hitam putih  yang di scan.Lukisan ini aku lukis secara biasa sahaja. Tak detail sangat.


Dibawah ini yang telah siap diwarnakan.


Untuk hasil ni masih ada kekurangan. Masih tak perfect tapi aku puas hati sebab semakin faham cara-cara mewarna menggunakan adobe photoshop. 

Lukisan watak komik pertama dengan full color, amacam?


Yes..inilah hasil lukisan aku yang pertama. Jom tengok hasilnya dibawah ni.


Gambar ini aku lakar dan inking secara manual menggunakan tangan aku sendiri. Lepas tu aku scan dan jadilah seperti gambar hitam putih diatas.

Gambar dibawah ini aku dah masukkan color menggunakan adobe photoshop. So apa komen korang semua? Okey tak lukisan aku.



Sekarang ini aku dalam proses praktis melukis, inking dan mewarna. Dalam masa yang sama jugak aku sedang membuat dialog untuk komik aku nanti, Insyaallah...Chaiyok!!!!

Peralatan melukis komik yang ada buat masa ini

Sebelum melukis, pasti kena sediakan peralatan untuk melukis. Buat masa ini saja yang mampu aku sediakan. Bak kata mentor, mulakan dengan apa yang ada ditangan. Ya modal dalam beberapa belas ringgit sahaja. So inilah tool aku untuik melukis.


Tak mahal pun. Modal bawah RM30 sahaja. Insyaallah, bila dah ok nanti boleh upgrade kepada yang lebih baik. Yang penting boleh melukis dan menhasilkan lukisan yang memuaskan.Lepas ni boleh melukis dengan gembira.Yahoo!!!

Akhirnya buku panduan asas mewarna komik sampai

Alhamdulillah, akhirnya sampai jugak buku Panduan Asas mewarna adobe photoshop dari komik Ajif. Sebelum ini aku ada godek-godek di youtube cara mewarna komik. Selepas itu, aku cari panduan dalam bahasa melayu yang senang untuk aku faham. Akhirnya aku jumpa buku panduan dari komikajif.com.



Panduan ini hanya asas sahaja. Ia memberi gambaran serba sedikit bagaimana cara untuk mewarna menggunakan adobe photoshop.Sekarang, aku dah boleh gambarkan bagaimana untuk mewarna dengan cara yang betul dan paling mudah.

Chaiyok!!! Jom mewarna .huhuhu..

Mood: masih lagi mencari idea untuk komik yang bakal dihasilkan. Ehhhmmm...Idea dimanakah dikau..haha

Apa yang diperlukan sebelum menjadi pelukis komik?

Oleh kerana ini adalah kali pertama untuk aku memulakan cabaran melukis komik, aku perlukan info yang berguna untuk memulakan proses membuat komik. Oleh itu aku perlukan ilmu yang cukup supaya aku boleh menghasilkan komik aku sendiri.

Ilmu melukis komik ini mudah diperolehi dengan menggunakan enjin carian google.Selalunya aku akan terus mencari info dengan menonton video berkaitan sesuatu perkara melalui youtube. Selama ini aku gunakan youtube jika aku ingin mengetahui sesuatu lebih-lebih lagi mengenai bab design menggunakan adobe photoshop dan illustrator.

Banyak yang aku dapat dari menonton video tutorial mengenai bagaimana untuk menghasilkan komik ini. Semua video yang berkaitan ada yang aku subscribe chennel di youtube, ada jugak aku terus download untuk rujukan aku buat masa akan datang.

Mencari mentor

Mentor adalah penting supaya kita boleh dapat shortcut atau mengelakkan kita melakukan kesilapan melakukan sesuatu perkara. Begitu jugak dalam bidang menghasilkan komik. Hasil dari carian google aku jumpa kartunis yang menawarkan personal coaching dan kelas menghasilkan komik. Cuma buat masa ini, aku rasa aku belajar dulu di youtube. Jika aku ada duit nanti, boleh la aku berguru dengan guru yang sebenar. Insyaallah

Post Pertama untuk blog ajoibest.blogspot.my

Okey. Nak beritahu kepada kalian semua. Ini merupakan post pertama untuk blog ini.Tidak ada apa yang nak aku kongsikan. Apa yang pasti, aku sedang dalam proses mengubah hidup aku ke tahap yang lebih tinggi. Tinggi macam mana aku pun tak pasti. Yang pasti aku kena berubah dari sekarang juga.

Ada apa dengan blog ajoibest ni?Siapa Ajoi Best ni? Insyaallah kalau ada masa nanti akan kongsikan dengan korang semua.

Setelah sekian lama, kini aku dapat rasakan ada sesuatu yang ingin aku kongsikan minat aku iaitu melukis. Secara tidak sengaja, aku semangat nak berkarya melalui lukisan. 

Sekarang ini aku sedang menimba ilmu dengan Encik Youtube berkaitan dengan dunia kartun dan komik. Setelah selesai pertapaan aku nanti, aku akan mengorak langkah dan berkarya.

Segala karya, rintihan, suka duka aku menulis dan melukis akan dinukilkan disini untuk tatapan anda semua. Harap hobi dan cita-cita murni aku ini akan memeriahkan dunia korang semua dan membawa kebaikan dunia dan akhirat.

Sekian...